آشنایی بیشتر با اروگوئه

بخش هشتم


نام رسمی این کشور República Oriental del Uruguay (جمهوری شرقی اروگوئه) است. نام کشور از رود اروگوئه گرفته شده‌است که به معنای «رودخانۀ پرندگان رنگ شده» در گوارانی است. این رودخانه از برزیل سرچشمه می‌گیرد و به حوضۀ ریو دلا پلاتا می‌ریزد که مرز آبی بین اروگوئه و آرژانتین را تشکیل می­دهد. اروگوئه کمترین میزان فساد اداری در آمریکای لاتین را داراست و رتبۀ نخست از نظر دموکراسی، صلح، فقدان فساد، کیفیت زندگی، دولت الکترونیک، آزادی مطبوعات، گستردگی طبقۀ متوسط جامعه، رفاه و امنیت را در این قاره به خود اختصاص داده است. نکتۀ قابل توجه این است که این کشور تا سال ۱۹۸۵ تحت سیطرۀ حکومت دیکتاتوری نظامی بود و توانست اینچنین به‌سرعت، دگرگون شود. در سال ۲۰۰۹، ژنرال گرگوریو کنرادو آلوارز، آخرین دیکتاتور کشور، به دلیل قتل ۳۷ مبارز و نقض حقوق بشر به ۲۵ سال زندان محکوم شد.

بیش از نیمی از ۳/۳ میلیون نفر از مردم این کشور در پایتخت (مونته ویدئو) زندگی می‌کنند. سورینامه تنها کشور در آمریکای جنوبی است که کوچکتر از اروگوئه است. در اروگوئه، تعداد گاوها چهار برابر انسان هاست. (۱۲میلیون گاو) تنها کشور در آمریکای لاتین است که کاملاً خارج از مناطق استوایی است و در منطقۀ معتدل واقع شده است. سرود ملی اروگوئه، که اجرای آن، بیش از پنج دقیقه طول می‌کشد، طولانی‌ترین سرود ملی در جهان است. با داشتن تنها ۴۶ درصد جمعیت کاتولیک، یکی از غیرمذهبی‌ترین کشورهای آمریکای لاتین است؛ تا جایی که نام بسیاری از تعطیلات سنتی کاتولیک را تغییر داده‌اند. برای مثال، کریسمس را روز خانواده؛ و هفته‌ی مقدس عید پاک را هفته‌ی گردشگری می‌نامند. تیم ملی فوتبال اروگوئه، دو بار قهرمان جام جهانی شده است. آنها اولین میزبان و برندۀ جام جهانی در سال ۱۹۳۰ بودند و در سال ۱۹۵۰ دوباره پیروز شدند. در این دوره نیز حضوری جدی دارند. فوتبال مطمئناً محبوب‌ترین ورزش در اروگوئه است و تعداد زیادی از بازیکنان برتر جهان از تیم ملی اروگوئه­اند مانند لوئیس سوارِز، دیگو فرلان و ادینسون کاوانی (که برای پاریس سن ژرمن بازی می‌کند).

در سال ۲۰۰۹، اروگوئه اولین کشور در جهان بود که برای هر دانش آموز، یک لپ­تاپ رایگان و دسترسی به وای فای فراهم کرد. خوزه پپه موهیکا، رئیس جمهور اروگوئه بین سال­های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵، نود درصد از درآمد خود را به خیریه­ها اهدا کرد و نماد ساده­زیستی و سلامت است تا جایی که «فقیرترین رئیس جمهور جهان» خوانده شد. او اکنون یکی از سناتورهای نامدار است.

اروگویه یکی از باسوادترین کشورهای جهان است. ۹۸٪ مردم باسوادند؛ چون آموزش در این کشور رایگان و اجباری است. پیش از این در بارۀ نوشیدنی ملی مَته مطلبی نوشته بودم. در این کشور، هر نفر به طور متوسط در سال، ده کیلو نوشیدنی مته مصرف می‌کند. مته، نوشیدنی ملی و محبوب اروگوئه است که کانال­های تلویزیونی به طور گسترده‌ای آن را تبلیغ می‌کنند.

رقص تانگو نیز از ویژگی‌های فرهنگی و جزو میراث فرهنگی ثبت شدۀ این کشور است. می‌گویند این رقص در دو بندر همسایۀ آمریکای لاتین به وجود آمده­است: بوئنوس آیرس آرژانتین و مونته ویدئو در اروگوئه. تانگو بخشی جدایی‌ناپذیر از فرهنگ اروگوئه است و ترکیبی از موسیقی محلی مهاجران اسپانیایی و ایتالیایی و ریتم‌های آفریقایی برده‌های سیاه است. واژۀ تانگو به معنی «گردآوری بردگان» نشان می‌دهد که در اصل سرگرمی طبقۀ اجتماعی فرودست جامعه بوده‌است.

خوزه گرواسیو آرتیگاس قهرمان ملی آن‌ها و برایشان بسیار محترم و پدر ناسیونالیسم مدرن اروگوئه به شمار می‌رود. یکی دیگر از شخصیت­های مهم کشور، خوزه اوردونز است که دولت را سکولار کرد و زمینه‌ساز دستیابی حق زنان برای طلاق شد. دولت فعالانه به دنبال استفاده از انرژی‌های تجدید پذیر است.

ترجمه: بهادر باقری