تبادلات تجاری اروگوئه در
سال 2017
خلاصه:
صادرات
کالاهای اروگوئه ای در سال 2017 با رشدی 9.2 درصدی نسبت به سال گذشته توانست به
رقمی معادل 9.058 میلیون دلار برسد. در مقابل نیز علیرغم افزایش واردات این کشور
کوچک، مجموع واردات کالاهای اساسی به رقمی
معادل 7.396 میلیون دلار رسید. این امر سبب گردیده تا تبادلات تجاری اروگوئه در
سال 2017 تراز مثبت تجاری را تجربه نماید.
صادرات سویا، چوب، سلولز و گوشت بیشترین تاثیر مثبت در افزایش صادرات و در مقابل
فروش کنستانتره و نوشیدنی ها و گندم بیشترین میزان کاهش نسبت به سال 2016 را داشته
است.
صادرات اروگوئه:
پس از سپری شدن یک دوره سه ساله رکود در زمینه صادرات محصولات اروگوئه ای، برای اولین بار از سال 2011 تا کنون، کشور اروگوئه توانست با افزایش 9.2% نسبت به سال 2016 به بالاترین رقم صادرات دست یابد و تراز تجاری مثبت را تجربه نماید. مجموع درآمد حاصل از صادرات اروگوئه (شامل مناطق آزاد) رقمی معادل 9.058 میلیون دلار در سال 2017 می باشد.
به موازات افزایش صادرات کالاهای اروگوئه ای می توان به صادرات برق اروگوئه با افزایش 10 درصدی و رسیدن به رقمی معادل 150 میلیون دلار در سال 2017 اشاره نمود. با در نظر گرفتن سهم این صادرات در مجموع کل صادرات اروگوئه، این رقم به طور تقریبی به 9200 میلیون دلار خواهد رسید. از جمله دلایل این افزایش ایجاد خط جدید ارتباطی الکتریکی با کشور برزیل می باشد. با توجه به اینکه شرکت برق اروگوئه به عنوان شرکت پیشرو صادرات انرژی است لیکن دو شرکت خصوصی به عنوان معامله گران انرژی مجوز های لازم جهت صادرات برق به آرژانتین برای سال آتی را نیز دریافت نموده اند.
چین به عنوان شریک اصلی تجاری اروگوئه و بزرگترین مقصد صادراتی این کشور، 28% از مجموع محصولات صادراتی اروگوئه به ارزش 2.549 میلیون دلار را به خود اختصاص داده است. برزیل با 13% در جایگاه دوم و کشورهای هلند، ایالات متحده آمریکا وآرژانتین هرکدام با 6% در جایگاه های بعدی قرار گرفته اند.
عمده ترین کالاهای صادراتی اروگوئه
گوشت گاو: این محصول با فروش 1.517 میلیون دلار و افزایش 6 درصدی نسبت به سال 2016 بیشترین میزان صادرات را به خود اختصاص داده است. این افزایش میزان صادرات مربوط به افزایش قیمت به میزان 1.5 درصد و حجم صادرات گوشت به میزان 4 درصد می باشد. این محصول افزایش 52 درصدی حجم صادرات به چین را به خود اختصاص دهد. عمده مقاصد صادراتی گوشت گاو اروگوئه به ترتیب اتحادیه اروپا با 25 درصد و ایالات متحده با 13 درصد از کل فروش می باشد.
سلولز: صادرات این محصول در سال 2017 با رشد 7 درصدی نسبت به سال گذشته به رقمی بالغ بر 1.327 میلیون دلار رسیده و این محصول را در جایگاه دوم از کالاهای صادراتی اروگوئه قرار داده است. دلیل عمده قرار گرفتن این محصول در جایگاه دوم از کالاهای صادراتی، افزایش همزمان قیمت و حجم صادرات این محصول می باشد.
سویا: صادرات این محصول با افزایش 36 درصدی نسبت به سال گذشته به رقمی بالغ بر 1.189 میلیون دلار رسیده است. بیش از 80 درصد سویای تولید شده در اروگوئه به کشور چین صادر می گردد.
لبنیات: صادرات فرآوردهای لبنی با رشدی 4 درصدی نسبت به سال 2016 مجموعا 591 میلیون دلار می باشد. لازم به ذکر است علیرغم کاهش صادرات این محصول، افزایش 25 درصدی قیمت این کالا سبب گردیده تا سهمی هرچند ناچیز در صادرات این کشور داشته باشد. به عنوان مثال شیر خشک با اکتساب سهم 64 درصدی از کل صادرات فرآورده های لبنی توانسته است به میزان 379 میلیون دلار برای این کشور کسب درآمد نماید. همچنین از دیگر کالاهای صادراتی در بخش لبنیات می توان به فروش 128 میلیون دلار پنیر نام برد. در زمینه صاردات لبنیات، اروگوئه با از دست دادن سهم 61 درصدی خود از صادرات فرآورده های لبنی به بازاربزرگ برزیل، تنها توانست 38 درصد سهم این بازار را تصاحب نماید. از جمله موضوعاتی که دولت اروگوئه به آن افتخار می کند کسب 20 درصد از بازار لبنیات کشور الجزایر در سال 2017 می باشد. در سال گذشته تنها 7 درصد از این بازار به کشور اروگوئه اختصاص داشت.
کنستانتره و نوشیدنی ها: صادرات این محصولات با کاهش 12 درصدی نسبت به سال گذشته مواجه شده است. این موضوع اساسا به دلیل کاهش در حجم صادرات به میزان 9 درصد و قیمت تمام شده این محصولات به میزان 3 درصد می باشد.
برنج : این محصول با رشد 4 درصدی نسبت به سال گذشته توانسته است فروشی معادل 447 میلیون دلار داشته باشد. لازم به ذکر است افزایش قیمت تمام شده این محصول سبب رشد 3.5 درصدی این محصول گردیده است. از جمله مقاصد صادراتی برنج میتوان به کشور پرو با 26 درصد (افزایش 10 درصدی نسبت به سال گذشته) و برزیل با 19 درصد (18 درصد کاهش نسبت به سال گذشته) از کل سهم صادرات این کالا، اشاره نمود. از سوی دیگر افزایش صادرات این محصول به کشورهایی نظیر مکزیک عراق و کوبا سبب گردیده تا کماکان از جمله محصولات مهم و اصلی صادرات اروگوئه به شمار آید.
چوب و محصولات جانبی: میزان صادرات این محصولات با افزایش 43 درصدی نسبت به سال 2016 رقمی برابر با 329 میلیون دلار می باشد. نکته حائز اهمیت این است که صادرات یک نوع کاج به کشورهای آسیایی به تنهایی توانسته است از 10 میلیون دلار در سال 2016 به رقمی معادل 96 میلیون دلار در سال 2017 دست یابد.
مهمترین اقلام صادراتی کشور اروگوئه در سال 2017 به
شرح جدول زیر می باشد:
مهم ترین مقاصد صادراتی اروگوئه
چین: این کشور با اختصاص 28 درصد کل صادرات محصولات اروگوئه ای به خود به عنوان اصلی ترین مقصد صادراتی اروگوئه در سال 2017 شناخته شده است. این کشور به میزان 2.549 میلیون دلار برای اروگوئه درآمد زایی داشته است. از جمله کالاهای صادراتی به این کشور می توان به سویا به عنوان اصلی ترین کالا، گوشت گاو و سلولز اشاره نمود.
برزیل: این کشور به عنوان دومین مقصد صادراتی اروگوئه توانسته است سهم 13 درصدی از مجموع صادرات اروگوئه را بدست آورد.
هلند: با کاهش 6 درصدی میزان صادرات اروگوئه به این کشور، رقمی بالغ بر 534 میلیون دلار عاید اروگوئه شده است. این محصول با فروش 281 میلیون دلار، از اصلی ترین کالاهای صادراتی به این کشور بوده است. پس از آن، گوشت گاو با افزایش فروش 9 درصدی نسبت به سال گذشته به رقمی معادل 173 میلیون دلار رسیده است. نکته قابل ذکر این است که کشور هلند به عنوان یک مبادی ورود برای بخش عظیمی از صادرات اروگوئه به سمت اتحادیه اروپا به شمار می آید.
ایالات متحده آمریکا: با افزایش 6 درصدی صادرات اروگوئه به این کشور نسبت به سال گذشته، ایالات متحده آمریکا در جایگاه چهارم از مقاصد صادراتی اروگوئه قرار گرفته است. میزان درآمد حاصل از صادرات اروگوئه به این کشور رقمی معادل 530 میلیون دلار است. علیرغم کاهش میزان صادرات گوشت گاو و پوست گوسفند، میزان صادرات محصولاتی از قبیل سلولز، چوب، مرکبات، سویا، عسل و ماهی روندی افزایشی را طی کرده است. در سال 2016-2015 آمریکا به عنوان اصلی ترین مقصد صادرات مرکبات این کشور کوچک آمریکای لاتینی بوده است.
آرژانتین: پنجمین جایگاه به این کشور اختصاص دارد. اروگوئه با افزایش 15 درصدی صادرات کالا نسبت به سال گذشته به این کشور توانسته است به میزان 515 میلیون دلار درآمد زایی نماید. از جمله محصولات صادراتی به این کشور می توان به قطعات یدکی با 96 میلیون دلار (جدید ترین محصول صادراتی به آرژانتین) و سلولز با 73 میلیون دلار اشاره نمود. باتوجه به اینکه فروش سلولز، قطعات یدکی، محصولات لبنی، مارگارین، زیتون و سیمان بیشترین تاثیر در افزایش صادرات به این کشور را داشته است. در مقابل شاهد کاهش 54 درصدی صادرات سویا به این کشور بوده ایم.
الجزایر: علیرغم این که این کشور به عنوان یازدهمین مقصد صادراتی اروگوئه تلقی می گردد، توانسته است بعد ازکشور چین بیشترین تاثیر در افزایش صادرات محصولات اروگوئه را داشته باشد. در حقیقت سیاست های اقتصادی مقامات اروگوئه ای سبب گردیده تا میزان صادرات اروگوئه به این کشور در سال 2017 به رقمی معادل 145 میلیون دلار برسد و این در حالی است که این میزان در سال 2016 مبلغی بالغ بر 42 میلیون دلار بوده است. در حقیقت کشور اروگوئه با افزایش سه برابری محصولات لبنی به این کشور و کسب درآمد 120 میلیون دلاری از این محصولات، الجزایر را در جایگاه دوم از مقاصد صادراتی این محصول قرار داده است.
سایر مقاصد صادراتی اروگوئه در سال 2017 به شرح زیر می باشد.
1- مکزیک (افزایش 12 درصدی نسبت به سال گذشته در صادرات برنج و چوب).
2- ایتالیا (افزایش 22 درصدی نسبت به سال گذشته در صادرات سلولز، پشم و سویا).
3- ترکیه (افزایش 17 درصدی نسبت به سال گذشته در صادرات دام زنده).
4- پرو (افزایش 10 درصدی نسبت به سال گذشته در صادرات
برنج).
واردات اروگوئه
واردات کشور اروگوئه با یک افزایش 1.4 درصدی نسبت به سال 2016 به رقمی بالغ بر 7.396 میلیون دلار رسیده است.کشور چین با افزایش 11 درصدی نسبت به سال گذشته مجموعا 23 درصد از مجموع کالاهای وارداتی به این کشور را به خود اختصاص داده است. از جمله کالاهای وارداتی از این کشور می توان به تلفن، محصولات پتروشیمی، کامپیوتر، لوازم انرژی خورشیدی، پلاستیک، قطعات یدکی و وسایل نقلیه اشاره نمود.
کشور برزیل با افزایش 18 درصدی نسبت به سال گذشته مجموعا 22 درصد از بازار اروگوئه را تصاحب و جایگاه دوم را کسب کرده است. پس از آن کشورهای آرژانتین با 14%، آمریکا 7% و مکزیک به ترتیب جایگاه سوم تا پنجم واردات کالا به این کشور را به خود اختصاص دادند.
عمده ترین کالاهای وارداتی به اروگوئه به شرح جدول زیر می باشد:
مهمترین رخ دادهای تجاری اروگوئه در سال 2017
* پروتکل ملزومات بهداشت گیاهی بین کشور چین و اروگوئه در اکتبر 2016 امضاء و مندرجات آن در سال 2017 به طور رسمی به اجرا درآمد. از آنجا که شرایط ذکر شده در این سند، عمدتا به درخواست طرف چینی بوده است لیکن در اولین سال اجرای این پروتکل هیچ گونه موردی دال بر رد محموله هایی سویای صادراتی به کشور چین مشاهده نشده است.
* آخرین نسخه از قرارداد تجارت آزاد بین اروگوئه و شیلی در اکتبر 2016 به امضاء طرفین رسید. در حال حاضر روند تصویب قرارداد مذکور در مجالس دو کشور طی می گردد. در این قرارداد به بندهایی از قبیل تعهدات در موراد دسترسی به بازارهای کالا و خدمات، فصلنامه های مربوط به تجارت الکترونیک، محیط زیست، همکاری، شفافیت، مبارزه با فساد پرداخته شده است.
* در نوامبر سال 2017 دولت اروگوئه آغاز تحقیقات ژنتیکی برای فروش سویا جهت مصارف انسانی به چین را آغاز کرد. در همین راستا در سال 2017 دولت اروگوئه پذیرای هیاتی چینی جهت تجزیه و تحلیل کیفیت سویا و کنترل فرایند تولید و چرخش محصولات بود. به طور حتم تا حصول نتیجه این تحقیقات، نیاز به سپری شدن چندین سال می باشد.
* ورود گوشت گوسفندی اروگوئه به بازارهای ایالات متحده آمریکا پس از گذشت 17 سال مذاکره بین اروگوئه و آمریکا بالاخره در نوامبر 2017 به نتیجه مطلوب دست یافت. در این ماه اولین محموله گوشت گوسفندی بدون استخوان از اروگوئه روانه بازارهای فیلادلفیا گردید. آخرین آمار صادرات این نوع محموله به ایالات متحده مربوط به سال 2013 می باشد.
* بر اساس توافق سرمایه گذاری امضاء شده بین شرکت UPM و دولت اروگوئه در نوامبر 2017 مقرر گردیده تا دومن کارخانه تولید سلولز در اروگوئه ایجاد گردد. از این رو در حال حاضر این محصول در جایگاه دوم کالاهای صادراتی اروگوئه قرار دارد. انتظار می رود پس از تکمیل این پروژه اروگوئه به دومین صادرکننده جهانی سلولز و فیبر نخی تبدیل گردد.
* در دسامبر 2017 تفاهم نامه ردیابی تجاری بین موسسه ملی گوشت (INAC) و دولت چین، به امضاء رسید. این تفاهم نامه به مصرف کنندگان چینی این امکان را می دهد تا از طریق یک بارکد OR بتوانند خصوصیات و فرایند تولید محصولات اروگوئه اطلاع یابند. کشور اروگوئه با امضای این تفاهم نامه به دنبال وفادرای بیشتر با مشتری های خود می باشد. در حقیقت یک موسسه مستقل که متخصص ارائه خدمات بازرسی، تائید گواهینامه و تست کردن محصولات است با کسب مجوز رسمی از موسسه چینی که وظیفه کنترل کننده کیفیت محصولات چینی را دارد اقدام به اجرای این پروژه کرده است.
* در دسامبر سال 2017 موافقتنامه ای بین مصر و مرکوسور به امضاء رسید. این توافق موجب آزاد شدن فوری نرخ تعرفه ها برای 31 درصد محصولات صادراتی مصر و 26 درصد محصولات صادراتی مرکوسور گردید. همچنین آزاد سازی تعرفه های محصولات صادراتی مرکوسور تا 99 درصد و کشور مصر تا 97 درصد در مدت زمان 10 سال در دستور کار طرفین قرار گرفه است. کشور مصر سالانه 50 میلیارد دلار واردات دارد و بخش عظیمی از آن را مواد غذایی تشکیل می دهد. از این رو فرصت مناسبی برای حضور کشور های عضو مرکوسور در این بازار بزرگ مهیا شده است. در همین راستا پیش بینی می گردد تا در جریان سال 2018 کشورهای عضو مرکوسور مذاکرات خود را برای امضاء توافق آزاد تجاری با کشورهای سنگاپور، کره جنوبی و کانادا آغاز و قدمی بزرگ در این راستا بردارند.
* یازدهمین اجلاس تجاری چین و آمریکای لاتین و کارائیب در شهر پونته دل استه اروگوئه برگزار گردید. در این رخ داد تجاری 2400 نفر از تجار، بازرگانان خارجی و ملی، سازمان های تجاری، مقامات و رسانه های ارتباطی از چین و آمریکای لاتین و کارائیب حضور داشتند.
* در جریان سال 2017 آغاز مذاکرات جهت ورود محصولات گوشتی به بازارهای ژاپن به طور فزاینده ای پیشرفت نمود. گزارش فنی درباره واردات گوشت گاو اروگوئه در چارچوب 27 امین جلسه زیر کمیته بیماری های گاو در دسامبر 2017 درژاپن به تصویب رسید. گشایش بازار ژاپن بر روی محصولات گوشت گاو اروگوئه یک نقطه عطفی در تعاملات تجاری با این کشور منحصر به فرد با موضع سختگیرانه در خصوص بهداشت می باشد.
* در سال 2017 پیشرفت های قابل ملاحظه ای در مذاکرات بین مرکوسور و اتحادیه اروپا انجام گرفت. این توافق یکی از اولویت های مرکوسور می باشد. در حال حاضر کشورهای عضو بلوک مرکوسور در انتظار پاسخ از طرف اروپایی برای بهبود پیشنهادهای ارائه شده آنها می باشد. مانند اقداماتی که مرکوسور در موضوعات گوشت و اتانول انجام داده است.
* اولین مذاکرات بین EFTA (سوئیس،نروژ، ایسلند، لیختن اشتاین) و مرکوسور با هدف دستیابی به توافق بین هردو بلوک در سال 2017 برگزار گردید. دور دوم مذاکرات در آوریل 2018 برگزار خواهد شد.
* سفر رسمی مقامات اروگوئه ای به مکزیک در نوامبر 2017 سبب گردید تا پیشرفت های قابل توجهی در موضوعات تجاری و دسترسی به بازار مکزیک بدست آید. از جمله آن ها می توان به صادرات 250 تن گوشت گاو، 1500 تن شیر خشک از اروگوئه و بازنگری قوانین تنظیم شده جهت کالاهای آلومینیومی اشاره نمود.
ملاحظات:
1- علیرغم رشد کند اقتصادی در اروگوئه، انتظار رشد صادرات در سال 2018 دور از انتظار نمی باشد. براساس پیش بینی های ارائه شده از برخی از موسسات آمار اروگوئه از جمله اروگوئه21، صادرات کالاهای اروگوئه ای با رشدی برابر با 1.5 درصد در سال آتی مواجه خواهد بود.
2- یکی از دلایل رشد صادرات کالاهای اروگوئه ای، افزایش حجم صادرات برخی محصولات بوده است. به طور متوسط از ماه ژانویه تا اکتبر 2017، شاخص حجم فیزیکی صادرات، رشد 29% را ثبت نموده است. از سوی دیگر دولت اروگوئه با اتخاذ تصمیاتی در راستای کنترل قیمت ها در برخی از کالاها مانند سویا، چوب، گوشت و برنج توانست از کاهش قیمت محصولات صادراتی جلوگیری به عمل آورد. از این رو دو عامل مذکور سبب گردید تا میزان صادرات در سال 2017 افزایش یابد.
3- با وجود به اینکه اقتصاد چین رشدی کند را دنبال می کند ولی کماکان به عنوان اولین مقصد صادراتی اروگوئه تلقی می گردد. رشد جمعیت شهر نشینی در چین سبب گردیده تا تقاضا برای مواد غذایی افزایش یابد تا اروگوئه بتواند از این فرصت به وجود آمده حداکثر استفاده را نموده و با افزایش صادرات گوشت گاو و سویا به این کشور کماکان تراز مثبت تجاری کشور را حفظ نماید. همچنین مقامات کشور چین به دفعات علاقه مندی خود را جهت آغاز روابط چند جانبه با عنوان جاده ابریشم جدید، گسترش و توسعه آن و همگرایی تجاری و مالی با سایر نقاط جهان اعلام نموده است.
4- انتظار افزایش نرخ رشد 2 درصدی کشور برزیل در سال 2018، امیدی برای ادامه صادرات و تصاحب بازار بزرگ این کشور توسط اروگوئه را زنده نگه داشته است. از این رو پیش بینی میگردد مجددا این کشور جایگاه دومین شریک تجاری اروگوئه در سال آتی را به خود اختصاص دهد.
5- کشور آرژانتین نقش بسزایی در افزایش صادرات این کشور کوچک اما دارای اقتصادی بزرگ دارد. کارشناسان اقتصادی بر این باورند که سطح همکاری ها و فعالیت های دو کشور آرژانتین و اروگوئه برای سال آتی با رشد 3 درصدی مواجه خواهد بود. لازم به ذکر است کشور آرژانتین نه تنها از مقاصد صادراتی کالاهای اروگوئه ای است بلکه موقعیت جغرافیایی اروگوئه سبب گردیده تا سرمایه گذاران آرژانتینی فعال در زمینه های جهانگردی، جذب این کشور شده و با ایجاد هتل ها و اماکن تجاری نقش پررنگی در سرمایه گذاری خارجی اروگوئه ایفا نمایند.
6- سیاست های اتخاذ شده مقامات اروگوئه ای مبنی بر اعمال حداقلی محدود کننده های تجاری و توسعه سیاست های آن در سال 2017 مجددا در دستور کار دولت قرار دارد. چشم اندارهای اقتصادی منطقه، بهبود اقتصاد دو کشور بزرگ همسایه اروگوئه، افزایش تقاضا برای کالاهای ضروریی و مواد غذایی و افزایش قیمت تمام شده بسیاری از کالاها سبب خواهد شد تا در سال 2018 نیز شاهد برتری صادرات بر واردات در این کشور کوچک باشیم، به نحوی که بر اساس پیش بینی کارشناسان، صادرات اروگوئه در سال 2018 با رشد 1.5 درصدی روبرو خواهد بود.